top of page
Είναι νόμιμη η χρήση του Υγραερίου στα αυτοκίνητα;
 
Από 22-12-1999 με το Νόμο 2773 Άρθρο 45 επιτρέπεται η υγραεριοκίνηση όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσης (Ι.Χ, Δ.Χ, ΤΑΞΙ, κλπ). Για να είναι νόμιμη όμως η εγκατάσταση υγραερίου στο αυτοκίνητο θα πρέπει, η συσκευή και όλα τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν να έχουν έγκριση τύπου από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ και ο τεχνικός που θα τα τοποθετήσει να έχει πτυχίο τοποθετήσεως συσκευών για το υγραέριο. Ο έλεγχος των παραπάνω για τη νομιμοποίηση γίνεται στα Κ.Τ.Ε.Ο..
Πως θα επιλέξω τον κατάλληλο μηχανικό και το κατάλληλο συνεργείο για την τοποθέτηση της συσκευής στο αυτοκίνητο μου;
Βασική προϋπόθεση για το Συνεργείο-Μηχανικό είναι: η ύπαρξη Άδειας Λειτουργίας Συνεργείου Τοποθετήσεως-Συντήρησης και Επισκευής συσκευών υγραερίου στα αυτοκίνητα, με την αντίστοιχη Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος του μηχανικού.
Σε ποιά αυτοκίνητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υγραέριο ως καύσιμο;
Το υγραέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα βενζινοκίνητα (ανεξαρτήτου τεχνολογίας) συμβατικά ή καταλυτικά. Από τον τύπο του αυτοκινήτου εξαρτάται ποιας τεχνολογίας συσκευή υγραερίου θα πρέπει να τοποθετηθεί. Ο Ιταλικός Οίκος Αεριοκίνησης ZAVOLI pure technology και η GAS THEODOROU, ο Επίσημος και Αποκλειστικός Αντιπρόσωπός της σε Ελλάδα και Κύπρο, διαθέτουν Συσκευές Αεριοκίνησης για κάθε τύπο Οχήματος και για κάθε τύπο Κινητήρα.
Σε ποιά αυτοκίνητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υγραέριο ως καύσιμο;
Το υγραέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα βενζινοκίνητα (ανεξαρτήτου τεχνολογίας) συμβατικά ή καταλυτικά. Από τον τύπο του αυτοκινήτου εξαρτάται ποιας τεχνολογίας συσκευή υγραερίου θα πρέπει να τοποθετηθεί. Ο Ιταλικός Οίκος Αεριοκίνησης ZAVOLI pure technology και η GAS THEODOROU, ο Επίσημος και Αποκλειστικός Αντιπρόσωπός της σε Ελλάδα και Κύπρο, διαθέτουν Συσκευές Αεριοκίνησης για κάθε τύπο Οχήματος και για κάθε τύπο Κινητήρα.
Έχω ένα αυτοκίνητο τελευταίας τεχνολογίας, καταλυτικό Άμεσου Ψεκασμού (direct injection) μπορώ να το διασκευάσω;
Η ZAVOLI και η GAS THEODOROU, διαθέτουν Συσκευές Αεριοκίνησης και για Άμεσου Ψεκασμού Κινητήρες. Επικοινωνήστε μαζί μας, ενημερώστε μας για τον Κωδικό Κινητήρα του οχήματός σας, όπως αυτός αναγράφεται στο Πεδίο Ρ5 της Άδειας Κυκλοφορίας σας, και θα σας δώσουμε κάθε σχετική πληροφορία.
Από τη στιγμή που βάλω υγραέριο, μπορεί το αυτοκίνητο να κινείται και με βενζίνη;
Το υγραέριο δεν επηρεάζει στο παραμικρό,  τις λειτουργίες της βενζίνης. Το αυτοκίνητο συνεχίζει να λειτουργεί όπως ακριβώς λειτουργούσε και πριν. Απλά μπορεί να κινηθεί ΚΑΙ με υγραέριο.
Η βενζίνη στο ρεζερβουάρ. Το υγραέριο που μπαίνει;
Τοποθετείται ξεχωριστή δεξαμενή, υψηλών προδιαγραφών, εγκεκριμένη και κατάλληλη για τη χρήση υγραερίου.
Για να τοποθετηθεί η συσκευή υγραεριοκίνησης θα πρέπει να αφαιρεθούν κάποια εξαρτήματα του αυτοκινήτου;
Δεν αφαιρείται τίποτα απολύτως από το αυτοκίνητο. Απεναντίας προστίθενται ορισμένα εξαρτήματα (ανάλογα με την τεχνολογία του αυτοκινήτου), τα οποία του δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργήσει ΚΑΙ με υγραέριο.
Θα μπορώ να επιλέγω με ποιο καύσιμο (υγραέριο ή βενζίνη) θα κινούμαι; Και αν ναι πώς γίνεται;
Η αλλαγή του καυσίμου γίνεται εύκολα, γρήγορα με έναν διακόπτη, και όποια στιγμή θελήσουμε. Ακόμα και τη στιγμή που το αυτοκίνητο κινείται, με ένα απλό πάτημα του διακόπτη αλλάζει το καύσιμο χωρίς καμία περαιτέρω διαδικασία.
Πώς θα ξέρω ότι το υγραέριο τελειώνει για να γεμίσω τη δεξαμενή;
Υπάρχει Ένδειξη στάθμης του υγραερίου και είναι πάνω στον διακόπτη επιλογή καυσίμου, ελέγχεται από τη θέση του οδηγού με τη μορφή φωτεινής ένδειξης (led). Επίσης υπάρχει και πάνω στη δεξαμενή όργανο ένδειξης πληρότητας της δεξαμενής σε υγραέριο.
Πόση είναι η χωρητικότητα της δεξαμενής και πόση η αυτονομία που θα έχω;
Η χωρητικότητα εξαρτάται από το μέγεθος της δεξαμενής που θα τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο (από 45 έως 90 λίτρα). Η αυτονομία του υγραερίου είναι ίδια με της βενζίνης ανά λίτρο.
Όταν θα καίω υγραέριο μήπως θα μυρίζει;
Η λειτουργία του υγραερίου είναι ένα κλειστό κύκλωμα το οποίο δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε διαρροή υγραερίου. Μυρωδιές από την καύση υπάρχουν όταν το αυτοκίνητο δεν είναι σωστά συντηρημένο, όπως στην περίπτωση που είναι τρύπια η εξάτμιση ή τα λάστιχα στεγανοποίησης του πορτ-μπαγκάζ είναι φθαρμένα με την υποπίεση που δημιουργείται κατά την κίνηση μεταφέρονται τα καυσαέρια στο χώρο των επιβατών. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα υπήρχε μυρωδιά όποιου καυσίμου χρησιμοποιείτε εκείνη τη στιγμή (βενζίνη, υγραέριο ή πετρέλαιο).
Υπάρχουν πρατήρια υγραερίου για ανεφοδιασμό;
Αυτή τη στιγμή πρατήρια υγραερίου υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά. Κατεβάστε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ την εφαρμογή autogas.gr είτε σε Λειτουργικό ADROID είτε σε Λειτουργικό IPhone και βρείτε εύκολα και άμεσα, το πλησιέστερο Πρατήρι Υγραερίου στην περιοχή σας.
Τι πλεονεκτήματα θα έχω με την υγραεριοκίνηση;
Τα πλεονεκτήματα με τη χρήση υγραερίου είναι πολλά. Οικονομία στα καύσιμα (από τη διαφορά αγοράς ανά λίτρο), μακροζωία του κινητήρα και του καταλύτη (περισσότερα χιλιόμετρα για τα λάδια και τα μπουζί λόγω της τέλειας καύσης), και μηδαμινές εκπομπές ρύπων.
Πόσο θα στοιχίσει η εγκατάσταση της συσκευής υγραερίου στο αυτοκίνητο μου;
Το κόστος εγκατάστασης μιας συσκευής υγραερίου στο αυτοκίνητο εξαρτάται από την τεχνολογία του αυτοκινήτου, π.χ. συμβατικό-καρμπυρατέρ ή injection, καταλυτικό μονού ή πολλαπλών ψεκασμών, άμεσου ψεκασμού, υβριδικό κλπ.
Σε περίπτωση πώλησης του αυτοκινήτου, μπορώ να μεταφέρω το σύστημα υγραερίου στο νέο μου αυτοκίνητο;
Βάση της ισχύουσας Νομοθεσίας, η επανεγκατάσταση Συσκευής Αεριοκίνησης από ένα όχημα σε ένα άλλο, επιτρέπεται μόνο εφόσον τα δύο οχήματα έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη. Τεχνικά, η επανεγκατάσταση Συσκευής Αεριοκίνησης από ένα αυτοκίνητο σε άλλο, γίνεται εφόσον τα δύο οχήματα έχουν την ίδια γενεά Κινητήρες.
Είναι ασφαλές το όχημα μετά από τη μετατροπή σε υγραεριοκίνηση;
Ναι, το όχημα εξακολουθεί να είναι το ίδιο ασφαλές όπως πριν τη μετατροπή. Τα συστήματα μας αποτελούνται από εξαρτήματα που διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις τύπου και υπερκαλύπτουν τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας στην κατηγορία τους.
Είναι δοκιμασμένα στις πιο σκληρές και απαιτητικές συνθήκες.
 
Η δεξαμενή υγραερίου είναι ειδικής σχεδίασης για πιο ανθεκτική συμπεριφορά στη ρήξη σε περίπτωση σύγκρουσης και ειδικές βαλβίδες ασφαλείας και αποκοπής συμβάλλουν στην αύξηση του συντελεστή ασφαλείας.
bottom of page